PYTHISCHE SPELEN VOOR KINDEREN 2012

Eén van de oud-organisatoren van de eerste moderne Pythische Spelen in Maastricht, later betrokken bij de selectie en begeleiding van de nieuwe organiserende steden, heeft in 2011 samen met een aantal anderen de stichting Pythische Spelen voor kinderen opgericht. Deze stichting heeft de moderne Pythische Spelen nieuw leven ingeblazen door het in 2012 met groot succes organiseren van een cultuurolympiade voor basisschoolkinderen.

Inschrijfceremonie en warmlopers

Op vrijdag 27 januari 2012 heeft er eerst voor alle kinderen van de groepen 5 tot en met 8 in de Maaspoort in Sociaal Cultureel Centrum De Schans een Inschrijfceremonie plaatsgevonden. Een echte verteller heeft toen alles uitgelegd en de Pythische Mythe tot leven gebracht. Ook waren er verschillende artiesten die de kinderen al aan de categorieën hebben laten proeven.

Vervolgens hebben er in de maanden maart en april 2012 op de Maaspoortse basisscholen en BSO's warmlopers plaatsgevonden, d.w.z. wervingslessen en workshops om kinderen voor deelname aan bepaalde categorieën te enthousiasmeren. In aansluiting op deze warmlopers hebben de culturele organisaties en zelfstandigen met wie wij samenwerken, kinderen zo veel mogelijk bij de voorbereiding van hun optreden of het maken van het door hen in te zenden werk begeleid.

Pythische Spelen voor kinderen 1 juni 2012

De eerste Pythische Spelen voor kinderen begonnen met een officiële Openingsceremonie, die door honderden volwassenen en kinderen werd bijgewoond. Terwijl een grote groep kinderen samen een fraaie Pythische hymne zong, droegen anderen het Pythisch vuur en de vlaggen van de veertien deelnemende basisscholen binnen. Daarna verrichte de Griekse Consul, de heer Sparos, samen met een aantal kinderen, de officiële Opening van de Spelen door het, conform de Griekse mythe, opnieuw verslaan van de draak.

Vervolgens vonden er optredens van de nationaal bekende Zandtovenaar en kindercabaretier Robert Brouwer plaats. Daarna kwamen kinderen van maar liefst veertien basisscholen uit Den Bosch zelf in actie. Een deel ging onder professionele begeleiding workshops volgen. Andere kinderen gingen meedoen aan wedstrijden op het gebied van bijvoorbeeld musical, circus, dans, strip- en cartoontekenen, muziek, debatteren en proza. Naast de Pythische eer, konden zij heel verrassende prijzen winnen. Prijswinnaars bij de categorie muziek konden bijvoorbeeld een opname in een geluidsstudio winnen, de winnaars van de categorie circus een optreden in een echte circusvoorstelling en de winnende kinderen bij proza een "meet-en-greet" met een kinderboekenschrijfster.

De eerste Pythische Spelen voor kinderen werden afgesloten met een Slotceremonie. Deze werd verzorgd door vier professionele muzikanten, die een door twintig kinderen van vijf verschillende basisscholen gecomponeerd muziekstuk ten gehore brachten.

Voor meer informatie verwijzen wij je naar onze pagina Nieuws en media. Ook kun je natuurlijk onze folder, ons informatieboekje en ons programmaboekje bekijken. Je hoeft hiervoor alleen maar onderstaande PDF's aan te klikken.

Folder.pdf Informatieboekje.pdf  Programmaboekje.pdf